Rudolf Tolsma promoveert op onderzoek naar patiënten met pijn op de borst

Vrijdag was een bijzondere dag; Als eerste ambulancezorgprofessional in Nederland is Rudolf Tolsma, verpleegkundig specialist bij Ambulance IJsselland, gepromoveerd. Samen met een enthousiast team werkte hij afgelopen jaren aan het promotieonderzoek waarin patiënten met pijn op de borst centraal staan. 

De resultaten van het onderzoek hebben de nodige impact en bieden inzichten die zullen zorgen voor belangrijke aanpassingen in ons handelen binnen de ambulancezorg. We zijn als organisatie trots op het promoveren van Rudolf en het mede mogelijk maken van zijn promotieonderzoek. We zijn er klaar voor om vol enthousiasme vanaf het nieuwe jaar met deze vernieuwde inzichten in de praktijk aan de slag te gaan.

Door Rudolf e.a. is aangetoond dat een onnodige ziekenhuisopname voorkomen kan worden bij mensen waar een ambulance ter plaatse komt in verband met pijn op de borst klachten. Met behulp van een score-instrument wordt de patiënt systematisch onderzocht. Een onderdeel van dit instrument is een bloedbepaling (troponinemeting) die thuis uitgevoerd wordt. De uiteindelijke score geeft een goede inschatting op het risico op een acuut hartprobleem. Dit helpt de ambulanceverpleegkundige in de beslissing of een patiënt wel of niet naar het ziekenhuis gebracht moet worden.

“Hoe fijn is het als blijkt dat er geen sprake is van acute hartproblemen en de ambulanceverpleegkundige vertelt dat je gewoon veilig thuis kan blijven?” vertelt Rudolf. “Niet opgenomen hoeven worden in het ziekenhuis heeft veel voordelen voor de patiënt, het ziekenhuis en de ambulancezorg. Zo wordt de patiënt niet onnodig blootgesteld aan diagnostiek die mogelijk schadelijk is, maar worden ook stress en zorgen voorkomen. Daarnaast is een ambulance sneller beschikbaar voor een andere patiënt en blijven bedden in het ziekenhuis vrij. Zo worden capaciteitsproblemen en druk op de zorg dus beperkt”.

We zijn trots om de presentatie en verdediging die Rudolf afgelopen vrijdag gaf te delen. Bekijk deze hier.

Het onderzoek is het resultaat van een unieke multidisciplinaire samenwerking tussen ambulancezorg, klinische chemie en cardiologie (Isala, Deventer ziekenhuis en Witte Kruis ambulancezorg Noord Oost Gelderland). Hieronder delen een aantal betrokken personen meer over het promotieonderzoek.


Klaartje Caminada 

Medisch manager - Ambulance IJsselland

Het is een fantastische prestatie van Rudolf: als eerste ambulancezorgprofessional in Nederland een wetenschappelijk traject succesvol afronden met een promotie. Ambulance IJsselland heeft hier een belangrijke bijdrage aan geleverd door de gelegenheid te geven het onderzoek te doen. Mooi dat de organisatie het belang van wetenschappelijk onderzoek binnen de ambulancesector inziet en een warm hart toedraagt.

Het fraaie aan het promotietraject van Rudolf is dat zijn onderzoek impact heeft. Ambulancezorgprofessionals komen vaak bij zorgvragers met klachten van pijn op de borst. Het introduceren van de troponinemeting met behulp van een draagbaar apparaat op de ambulance is een belangrijke vernieuwende stap. De volgende stap is dat deze werkwijze de standaard wordt binnen de prehospitale zorg in Nederland, en daarbuiten.


Dominique van Dongen

Cardioloog i.o. – Isala

Knap wat Rudolf voor elkaar heeft gekregen! De prehospitale risicostratificatie bij pijn op de borst is in sneltreinvaart ontwikkeld. Hij heeft hieraan zowel op onderzoeksgebied als in het praktische veld een hele belangrijke bijdrage geleverd.

Inmiddels kijkt heel Nederland naar dit onderzoek en zijn er heel veel centra die soortgelijk onderzoek zijn gestart. Dit onderzoek heeft grote impact op zowel pijn op de borst patiënten als de cardiologie. Eerder moesten alle patiënten met deze klachten naar de eerste hulp om een hartinfarct uit te sluiten. Nu kan dat voor ongeveer een kwart van de patiënten al thuis. Daardoor is er sneller duidelijkheid bij de patiënt en is er minder kans op overbelasting van de eerste (hart) hulp. Dat betekent dus ook dat er meer tijd en capaciteit is voor de patiënten die wel acute cardiologische zorg nodig hebben. 

Door het multidisciplinaire karakter van het onderzoek wordt bewezen dat samenwerking door diverse zorgverleners, met het patiëntenbelang als belangrijkste doel, efficiëntere zorg oplevert. Daarnaast versterkt het de banden tussen de verschillende zorgvelden.


Robbert Slingerland

Klinisch chemicus – Isala

Rudolf begon zijn reis samen met de cardiologie en het klinisch chemisch laboratorium. Hij heeft zich vastgebeten in het complexe en levensreddende onderwerp van triage voor pijn op de borst in combinatie met een vroege detectie in de ambulance. Zijn onderzoek heeft geleid tot baanbrekende inzichten en de implementatie van deze triage is nu onderweg in Nederland en zal ongetwijfeld ook elders in de wereld gevolgen hebben.

Hij heeft verschillende vakgebieden samengebracht en gefunctioneerd als bruggenbouwer. Op het grensvlak van vakgebieden is vaak nog de meeste progressie te bereiken, dat heeft hij laten zien. 

De nodige prijzen zijn al uitgereikt. Als kers op de taart zal de implementatie van de diagnostiek op de ambulance op korte termijn volgen. Ik denk dat de huidige samenwerking nog meer kan betekenen voor het vakgebied, denk aan diagnostiek voor beroertes of drugsmisbruik. 

 


Margreet Hoogeveen

Programmamanager ketenkwaliteit - Ambulancezorg Nederland

Rudolf is een echte ambassadeur als het gaat om het belang van wetenschappelijk onderzoek voor de professionalisering van de ambulancezorg. Zowel binnen als buiten de sector.  Deze promotie is een erkenning van de tijd, energie en passie die Rudolf in zijn onderzoek heeft gestoken. Fantastisch dat Ambulance IJsselland dit mogelijk heeft gemaakt!

Dit is een belangrijke stap voor de verdere professionalisering en verbetering van de ambulancezorg. We hopen dat velen dit voorbeeld zullen volgen.

Het onderzoek draagt bij aan de verbetering van de zorg voor patiënten met pijn op de borst. AZN werkt samen met de RAV's en andere ketenpartners aan een implementatieplan. Alleen samen kunnen we passende zorg leveren, gebaseerd op evidence!


Ralf Harskamp

Academisch huisarts – Amsterdam UMC

Het onderzoek van Rudolf en zijn team markeert een belangrijke mijlpaal in de academisering van de ambulancezorg. Het biedt waardevolle inzichten in het gezamenlijk bepalen van passende spoedzorg, specifiek voor ‘pijn op de borst’, een veelvoorkomende gezondheidsklacht. Tegelijkertijd draagt het bij aan de academisering van de spoedketenzorg, met een nadruk op multidisciplinaire samenwerking. Bovendien ondersteunt het de professionalisering van de ambulancezorg, waarbij ambulanceverpleegkundigen steeds vaker zelfstandig beslissingen kunnen nemen, ondersteund door gevalideerde beslisondersteuning.

Ambulancezorgprofessionals en huisartsen hebben nu al regelmatig contact als het gaat om passende vervolgzorg voor patiënten, waarbij overwogen wordt deze thuis te laten. Het is de verwachting dat met een nieuwe werkwijze voor acute pijn op de borst dit nog wat vaker zal zijn in de toekomst.

Uiteindelijk zal het werk van Rudolf naar mijn verwachting bijdragen aan een kwaliteitsimpuls in de ambulancezorg en fungeren als katalysator voor meer multidisciplinaire projecten, wat de gehele spoedzorgketen, en dus ook de huisartsenspoedzorg, ten goede zal komen.