Het Zorgcoördinatiecentrum Midden-Nederland kreeg vandaag bezoek van Koning Willem Alexander en minister Kuipers van VWS. Onze collega's van Ambulance Utrecht zijn daar net als wij bezig met zorgcoördinatie.
In Nederland zijn inmiddels 10 regio's bezig met het opzetten en doorontwikkelen van een zorgcoördinatiecentrum. Ook in Overijssel wordt hard gewerkt aan toekomstbestendige zorg door de coördinatie van acute zorg anders te organiseren.
Al meer dan vijf jaar wij werken wij nauw samen met onze ketenpartners en buurregio Ambulance Oost aan zorgcoördinatie. In dit artikel vertellen we hoe wij in IJsselland vorm geven aan zorgcoördinatie en delen we meer over de komende veranderingen.
Aangepaste meldkamerzorg vanaf april
Wie in een acute situatie of bij nood belt naar de meldkamer merkt er niets van, maar dit voorjaar verandert het meldkamerproces van ambulancezorg in onze regio. Vanaf april blijft een klein deel van onze centralisten dagelijks werken in Apeldoorn. Hier nemen zij, samen met centralisten van vier andere regio's, alle 112-meldingen aan en beoordelen ze de acute zorgvraag.
Centralisten Kirsten en Miriam op het ZCC in Zwolle
Het grootste gedeelte van onze centralisten verhuist naar de zorgcoördinatiecentra in Zwolle. Daar worden alle andere meldingen aangenomen en beoordeeld. Denk aan zorgvragen vanuit de huisarts, ziekenhuizen en andere ketenpartners. Ook worden vanuit het ZCC in Zwolle de ambulances voor de 112-meldingen ingezet en aangestuurd.
Kortom; het grootste gedeelte van onze meldkamerzorg verplaatsen we van Apeldoorn naar onze regio. Dit alles in het belang van de beste zorg voor een patiënt en om dit in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Dit lukt alleen door samen te werken met zorgketenpartners om zo de juiste zorg op de juiste plek door de juiste zorgprofessional te organiseren.
Doorontwikkelen van zorgcoördinatie in Overijssel
Na de verandering van het meldkamerproces werken we vanaf april verder aan de zorgcoördinatiecentra in Zwolle en Hengelo. Dit doen we in stappen; eerst verandert het meldkamerproces en daarna is het de bedoeling dat op termijn alle betrokken ketenpartners samenwerken in het ZCC en met elkaar bepalen welke zorgprofessional de best passende zorg kan leveren. Op deze manier is de juiste zorg altijd dichtbij én wordt de juiste zorg geleverd.
>>> Lees hier meer over het bezoek van de koning en minister aan het Zorgcoördinatiecentrum Midden Nederland
>>> Klik hier om meer te weten te komen over zorgcoördinatie.